Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2018

Gösterim: 1024

Üniversitemizde "Darbeler ve Milli Egemenlik" Paneli Düzenlendi

Yakın geçmişimize ve darbelere ışık tutarak milli egemenlik kavramının öneminin altını çizmek için üniversitemizde “Darbeler ve Milli Egemenlik Paneli” düzenlendi.

Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Canbey'in moderatörlüğünde  düzenlenen panele Cihannüma Derneği Genel Başkanı Mustafa Şen, Hukukçular Derneği Genel Başkanı Cavit Tatlı ve gazeteci- yazar Ekrem Kızıltaş panelist olarak katıldı.

Panele Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Alpaslan Serel, Genel Sekreterimiz Cihangir Boz, ilçe protokolü, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, üniversitemiz personeli ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan panelde açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir yaptı. Rektörümüz, “Bugün sizlerle güzel bir etkinliğimizde daha birlikteyiz. Bugün malumunuz olduğu üzere 28 Şubat post modern darbesinin yıldönümüdür. Bilgi önemlidir, özellikle geçmişimizi ve Türkiye’nin yakın tarihini bilmek ise çok daha önemlidir. Daha demokratik, daha müreffeh bir yarın için bu konuları konuşmalıyız. Yakın geçmişimizde hoş olmayan dönemler geçirdik. Bugünkü konuklarımız da sizlere önemli bilgiler paylaşacak” diye konuştu.

Konuşmasında darbelerin ekonomi üzerindeki etkisini anlatan Rektörümüz, “Darbelerin elbette toplumun birçok alanında etkisi oluyor. Bugün sizlerle ekonomik etkisini paylaşacağım postmodern bir darbe olarak adlandırılan 28 Şubat darbesi bildiğimiz darbelerden daha da yıkıcı olmuştur. Toplum ve toplumsal değerleri beğenmeyip, toplum mühendisliğine yeltenen kişiler, çıkar odakları için ranta dönüşen bir müdahaleye neden olmuştur. Baktığımız zaman tüm darbeler kişi başına düşen milli geliri önemli ölçüde düşürmüştür. Tüm darbeler halkın cebindeki parayı çalmış ve belli çıkar odaklarına aktarmıştır. Darbelerin ülkemize maliyeti 300 milyar dolar olmuştur” dedi.

Panelin moderatörü Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Canbey darbelerin ülkemizin kuruluşundan bu yana gerçekleştiğine dikkat çektiği konuşmasında,  “Konu son derece değerli, üzerinde konuşulması gereken darbeler Türkiye kurulduğundan bu yana kendisini maalesef hep hissettirmiştir. Vesayet odaklarının ülkemiz üzerinde kullanılan son figüran ise FETÖ oldu. Vatandaşlarımız ve Cumhurbaşkanımızın üstün gayretleri bu darbe girişimi atlatıldı. Ülkemiz yeni bir demokratik yürüyüşe doğru yürüyor. Bu bir mücadele işidir. Biz güçlü bir medeniyetin çocuklarıyız ve elimizde kalan son toprak olan Anadolu’yu da en güzel şekilde savunmalıyız. Bu nedenle bugün Afrin’de ülkemiz için can veren şehitlerimizi anmak ve Allah tan rahmet dilemek istiyorum” dedi.

Konuşmasında milli egemenlik bilincine vurgu yapan gazeteci-yazar Ekrem Kızıltaş ise “Bugün bizler darbeler ve milli egemenlik konulu bir panelde konuşacaksak her birimizin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğumuzu ve bu milletin bir ferdi olduğumuzu bilmemiz gerekiyor” dedi.

28 Şubat döneminde yasanlarla ve Türkiye’nin geçirdiği darbelerle ilgili bilgiler de paylaşan Kızıltaş, “Türkiye arzu edildiği şekilde pasif yönetim şekline geçerse batıların çok hoşuna gider. Ama şu an olduğu gibi dik duran bir yönetim istenmez. Türkiye’yi darbe girişimleri yaparak zayıflatmak, mümkünse Türkiye üzerinden yapılan operasyonların maliyeti asgari düzeyde olacaktır. Mili egemenlikten yanaysak neler olup bittiğini anlamalı ve bana göre bu ülkenin vatandaşı olarak sadece bu ülkede yaşayan kişiler tarafından belirlenmesi konusunda kararlı olmalıyız” şeklinde konuştu.

Cihannüma Derneği Genel Başkanı Mustafa Şen ise konuşmasında Türk siyasal kültüründen bahsetti. Şen, “Tarihimiz süresince darbeler sürekli olmuştur. 1960 öncesindeki darbeler ile sonrasındaki darbelerin arasında fark bulunuyor. 60 sonrası yapılan darbeler militarist darbeler olarak farklılaşmaktadır. Askeri darbeler özellikle siyasal kültürü yozlaştırıyor ve toplumu buna alıştırıyor. Militarizm ruhumuza işlemiş oluyor ve darbeciyi meşru görüyoruz. Ama siyasal kültürümüz militarist değildir. Artık ülkemizde darbe olacağına inanmıyorum çünkü millet askerileşmiş siyasal kültürü askerileşmekten kurtardı” dedi.

Hukukçular Derneği Genel Başkanı Cavit Tatlı ise darbe davalarını, darbeler sürecinde ve sonrasında yaşanalar ile ilgili olarak konuştu. Tatlı, “Darbeler geri kalmışlık göstergesidir. Darbelerin ardından uzun yıllar sonra gerçek anlamda darbe yargılaması yapılamadı. Gerçek anlamda darbe yargılaması şu an 15 Temmuz darbesi ile ilgili yapılıyor.  Şu an adliye salonlarında adalet hesaplaşması yapılıyor” diye konuştu.

Öğrencilerin ilgi ile takip ettiği panel Rektörümüzün panelistlere teşekkür plaketi ve hediyelerini takdim etmesi ile sona erdi.